Biciklitúra a megújult Madách kastélyhoz

2015. március 21.

Idén sem maradhatott el a már szokássá vált nemzeti ünnephez kapcsolódó biciklitúra. Ezúttal az égiek is kegyesek voltak hozzánk, hiszen gyönyörű szép napsütésben kezdhette meg közel 30 fős csapatunk Szakal irányába fogyasztani a kilométereket.

A rárósi Madách-hídon megejtettük az első csoportképet, majd dél felé fordulva megindultunk uticélunk – Alsósztregova – felé.

 

 

 

 

Bár már harmadszor kerestük fel ezt a jeles helyet, ugyanakkor mindig más arcát láthattuk. Első alkalommal 2008-ban még a régi – felújítatlan kastélyt tekinthettük meg, a maga puritán – és magyar tájékoztató tábláktól mentes – egyszerűségében.

2012-ben a felújítás miatt már zárt kapuk fogadtak bennünket, így be kellett érnünk Madách Imre síremlékének megkoszorúzásával.

 

2013. januárjában adták át a megújult kastélyt, mely jó alkalmat adott arra, hogy ismételten felkeressük. A korábbi állapotokhoz képest igen nagy színvonal emelkedésen átesett kastélyban megtekintettük az „oroszlánbarlangot” Madách Imre egykori dolgozó szobáját, ahol a hallhatatlan Ember tragédiája is megszületett – mindezt magyar nyelvű tájékoztatók és mikro portok segítségével. Külön kiállítás foglalkozik Madách eme remekművével, mely által virtuálisan végigkövethetjük az egyes színeket.

A kiállítás megtekintése után Rárósmulyadot vettük célba, ahol kívül-belül megcsodálhattuk az 1910-es években épült – az egykori Magyar Királyság első vasbeton szerkezetű – templomát. Az egyházi épület tornyából gyönyörű kilátás nyílt az Ipoly völgyére, és a szakali kálvária hegyre, ahonnan egykor a törökök lőtték a bussai őrtornyot.

Mulyadot magunk mögött hagyva, Csalárig tekertünk, ahol már szalonnázáshoz előkészülve vártak bennünket.

Energiát töltve magunkba, röpke órás pihenő után kezdtük meg hazafelé vivő utunkat, egy újabb felejthetetlen biciklitúrával és a lemenő nap esti sugaraival a hátunk mögött, kissé megfáradva, de jóleső érzéssel tértünk vissza falunkba!