Falunap testvérek között

2011. június 4.

Minden év kiemelkedő eseménye a község életében, az esztendő kellős közepén megrendezésre kerülő falunap. Idén június első hétvégéjére esett az V. Falunap, mely kiegészült a testvértelepülési találkozóval. A vendégek számára már két nappal korábban megkezdődtek a programok. Csütörtökön a helyi- és a testvértelepülésekről (Béna, Csalár, Csíkszentlélek, Szécsénykovácsi, Vilke) érkezett vállalkozók, pénteken pedig a hat község polgármesterei és képviselő-testületi tagjai ismerhették meg egymást, valamint a községet. Június 4-én, szombaton kezdődött a község nagy napja.

A falunapon gazdag program várta az érdeklődőket. A reggel a sportról szólt; fociban, asztaliteniszben és horgászversenyen mérhették összetudásukat az arra vállalkozók. A testvérközségek lakóiért, valamint a 2010-es árvíz során segítséget nyújtókért Molnár Péter esperes-plébános mutatott be hálaadó szentmisét. Ezután került sor a testvértelepülési megállapodások ünnepélyes aláírására Bénával, Csíkszentlélekkel és Szécsénykovácsival. Csalárral és Vilkével pedig – mivel e két községgel már több éve megköttetett a megállapodás – megerősíttették a testvértelepülési kapcsolatot.

A délután a szórakozásé és a kulturális programoké volt. Először a helyi Timi-Tanya tartott lovasbemutatót,  Harangozó János lovaskaszkadőrrel egyetemben. Utána a helyi általános iskola táncosainak, majd a helyi felnőtt énekkar fellépése következett. A  táncok szerelmesei széles palettából válogathattak a délután folyamán: a DEF JAM DANCE SCHOOL – a hip-hop-, Kiss Noel és Magera Nikolett a latintánc-, a Palóc Néptáncegyüttes a néptánc, az Ír Tánc Show pedig az ír sztepptánc kedvelőinek nyújtottak színes pillanatokat. A  tombolahúzás után érkezett a nap betetőzéseként a két sztárvendég, Márió a harmonikás és Szandi, akik kicsiket és nagyokat egyaránt megmozgattak előadásukkal. Ezután hajnalig tartó mulatozás kezdődött, melyet még a hirtelen jött vihar is csak kis időre tudott megszakítani.