Falunap

2012. június 2.

A szeles, hűvös, kissé őszt idéző időjárás ellenére közel 1200 ludányi és ludányból elszármazott ünnepelt a június 2-ai szombaton. A szélrózsa minden irányából, több száz kilométerről is hazajöttek ezen eseményre; volt, aki Kecskemétről, Miskolcról, más Zala-megyéből jött. A meghívottakon kívül sokan érkeztek a környékbeli településekről, még Szlovákiából is átjöttek mulatni e jeles alkalomból. Aki korán érkezett horgászversenyen és kispályás focibajnokságon vehetett részt.

A Falunap a II. Elszármazottak találkozójával kezdődött. Az egykori ludányhalászi lakosokat Kovács Imre polgármester köszöntötte, s hogy emlékezetes legyen e nap, mézeskalácsból készült ajándékot kaptak, amely a helyi Szent András templomot ábrázolta. A köszöntés után következett a szentmise, amelyen Molnár Péter esperes mellett két Ludányhalásziból származó plébános Süllei László és Baranyi László is misézett az elszármazottakért és az 52 éves iskola diákjaiért, tanárokért. A templom zsúfoltságig megtelt, s kevés szem maradt szárazon, amikor Süllei László, a Mátyás Templom helynöke beszédet mondott. Ezt követte az ebéd, ahol gulyás, halászlé, pörkölt, káposzta és vadas közül lehetett választani. Emellett az óvodai dolgozók egész nap sütötték a palacsintát.

A nap csúcspontja a 45 osztály találkozója volt délután kettőkor. A nagy sátor alatt minden osztálynak külön-külön asztalt állítottak fel. Az osztálytalálkozók alkalmából Brunda József alpolgármester köszöntötte az egybegyűlt tömeget, s elszavalta saját költeményét is. Jó volt látni az örömkönnyes szemeket, amikor a régi ismerősök, diáktársak találkoztak s véget nem érő beszélgetésbe kezdtek. A találkozó alatt minden volt diák, aki tagja volt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolának 1960 és 2005 között, emléklapot kapott, hogy e napot soha ne felejtsék el. Szép számmal eljöttek azok a pedagógusok is, akik valaha az intézményben tanítottak. Őket a képviselő-testület köszöntötte és emlékplakettet kapott 12 jelenlegi és 22 volt pedagógus. A találkozó résztvevőinek sikerült meglepniük a polgármestert. Az elszármazottak Kovács Imrét, Ludányhalászi polgármesterét „Az év polgármestere” kitüntető emléklappal ajándékozták meg, amiért másodszor is megszervezte az Elszármazottak találkozóját és sikerült 45 osztályt újra egyesítenie. Az osztályok ellátogattak az iskolába, benéztek az osztálytermekbe, régi fotók, rajnaplók, tablók között böngésztek és elevenítették fel a régmúltat.

Délután négytől mindenki szabadon válogathatott a kulturális programokból. A „Timi-tanya” helyi lovas-egyesület tagjainak bemutatója után nyaktörő mutatványokat láthattunk a debreceni kerékpáros fiataloktól. A színpadon helyi táncosok és énekesek szórakoztatták a nagyérdemű közönséget. Zenekar húzta a talpalávalót a Nógrád táncegyüttesnek. A hideg idő ellenére forró hangulatot teremtettek a Crazy Dance és a Havanna Táncstúdió táncosai tüzes táncukkal és nyarat idéző „alig takaró” fellépőruhájukkal. A magyar nóták kedvelőinek Keszler Éva és Egri József énekelt. Molnár Orsi betegsége miatt meglepetés vendég is került a színpadra, Poór Péter személyében, nagy örömet okozva annak a generációnak, aki annak idején az ő számaira bálozott.

Az est fénypontja Csepregi Éva művésznő volt. Az örökké fiatal és szép énekesnő mindenkit megtáncoltatott. Magasba emelt karok és tapsvihar jelezte, hogy a Neoton-dalok most is népszerűek és időtállóak. Fiataltól az idősig énekelte mindenki a refréneket. Az este hajnalig tartó bulival ért véget, azoknak, akik még bírták energiával. Akik részt vettek ezen a jeles napon, remélem sikerült egy életre szóló élménnyel gazdagodniuk.