Felvidéki nyugdíjas kirándulás

2013. május 18.

Május 18-án két jeles helyszínt látogathattak meg azok, akik részt vettek az idei nyugdíjas kiránduláson. Menet közben a társaság megtekintette a rárósi Madách-hidat, majd tovább folytatta útját a kirándulás első állomása felé.

Az egykori jelentős polgárvárosban; Losoncon, az adhoc társaság felkereste Ráday I. Pál, községünk egykori birtokosának sírját. A kripta igen lehangoló látványt nyújtott, fűben térdig gázolva lehetett csak eljutni az egykor szebb napokat látott kegyeleti emlékműhöz, melynek egyik oldaláról a több száz éves kovácsoltvas kaput ellopták – mely a tavalyi évben még megvolt. Itt a koszorú elhelyezését követően, a Rádayak emléke előtt adózva felelevenítettük a família Alsó Ludányhoz fűződő viszonyát. Ezután kis sétát tettünk a „pelikán városában”; megtekintve – igaz, hogy a zárt ajtóknak köszönhetően csak kívülről – a katolikus, valamint a református templomot.

Losoncról dél-kelet felé véve utunkat – az idei kerékpártúrához hasonlóan – értük el másik úti célunkat; Füleket. Itt atársaság megtekintette a vármúzeumot, megismerkedve a vár és környező vidékének történelmével. Az élményekben és látnivalókban gazdag nyugdíjas programot, három óra magasságában, a községhatár elérésével zártuk.