A falu gazdasági élete

A halászat, a vadászat, az erdőművelés, később az állattenyésztés és a növénytermesztés adott kenyeret az itt élő embereknek.
A faluban sok családnak a vasút is adott munkát. A második világháborút követően a termelőszövetkezetek, majd a salgótarjáni nehézipar fejlődésével a gyárak és a bányák jelentettek biztos kenyeret.

Jelenleg a településen még a rendszerváltás előtt létesített műanyag termékeket gyártó üzemet a nagyhírű német Bolta cég Profilplast nevű Kft-je működteti. Ma már nagyságát tekintve az ipari létesítmény – minden túlzás nélkül – gyárnak nevezhető, hiszen a több mint 10 esztendő alatt a cég a termelt profitot folyamatosan fejlesztésre forgatta vissza.

Profilplast Műanyagtermék Gyártó Kft.

Az Ipolypart Ápoló Gondozó Otthon és Rehabilitációs Intézet (ipolypartotthon.uw.hu) 1950 óta működik, Nógrád megye legnagyobb szociális intézménye. 400 pszichiátria és addiktológiai beteg, valamint értelmi fogyatékkal élő számára nyújt bentlakásos ellátást, gondoskodva életük minden percéről. Ludányhalászi legnagyobb foglalkoztatójaként 150 falusi és környékbeli munkavállaló számára biztosít munkahelyet, beszállítóik, partnereik jóvoltából pedig több helyi és környéki gazdaságnak, vállalkozónak és szolgáltatónak nyújt lehetőséget.

Ipolypart Ápoló Gondozó Otthon és Rehabilitációs Intézet

A falu jelképeiben is megtalálható a zöld szín, mely a mezőgazdasági jelleget szimbolizálja. Az itt található kiváló, magas aranykorona értékű földek méltán voltak közkedveltek az árverések időszakában. Termelnek itt búzát, olajtököt, burgonyát, napraforgót és kukoricát. Az Ipoly-folyó által locsolt óriási kiterjedésű réten, a smaragdzöld füvet szarvasmarhákból álló gulyák legelészik.
A település a közeljövõben szeretné a falusi turizmus adta lehetõségeket is kihasználni. A szállásigények kielégítésére jelenleg szerény lehetőségek vannak, de 2003. júliusától igényesebb vendégeket is tudnak helyben fogadni. Jelenleg a csoportok elhelyezését az 5 km-re lévő Szécsény városban biztosítják. Előzetes egyeztetés alapján a tartós vendéglátást igénylők étkeztetése is megoldott.

Az önkormányzat tervei között szerepel az ipari terület bővítése, a további ipartelepítéshez szükséges infrastruktúra biztosítása.