Jeles szülöttünkre emlékezve

2013. szeptember 27.

A községünkben született Ráday Gedeon születésének 300. évfordulója alkalmából, kettős ünnepre került sor településünkön. 2013. szeptember 27-én ünnepélyes keretek közt avatódott fel a kívül-belül megújult iskola – új neve: Ráday Gedeon Általános Iskola – melyet Gedeon életéhez, munkásságához kapcsolódó tudományos konferencia valamint kiállítás színesített.

A program már a reggeli órákban megkezdődött; 8 és 10 óra között az iskolások műsorral készültek a jeles nap alkalmából, és minden tanulót felavattak Rádays diáknak. Tíz órakor az iskola előtt kezdődött a hivatalos program, Balla Mihály országgyűlési képviselő úr köszöntőjével.

Ezt követően Kovács Imre polgármester úr az iskola felújításáról számolt be, majd a nemzeti szalag átvágásával hivatalosan is átadásra került az épület. Az iskola zsibongójában Kovács Klára igazgatónő mondott beszédet, majd Verebesi Ivánnéval (a KLIK Szécsényi Tankerületének pénzügyi referense) együtt leleplezték az emléktáblát.

Ezután a közönség a Ráday kastélyhoz – Ráday Gedeon szülő házához – vonult át, ahol felavatták és megkoszorúzták a Gedeon emlékének állított táblát. 11:30 perctől kezdődött a tudományos konferencia Gedeon életéről és munkásságáról az iskola tornatermébe. Elsőként Borvölgyi Györgyi a Ráday Gyűjtemény munkatársa Gedeon fiatalkorát mutatta be. dr. Berecz Ágnes a Gyűjtemény igazgatója Ráday Gedeon – egy élet a művészet és a tudomány vonzásában címmel, sokszínű életét vázolta fel. Dr. Csörsz Rumen István irodalomtörténész, a Rádayak és az énekelt költészet címmel tartott lanttal kísért zenésel őadást.

Végezetül Kovács Krisztián történész a család helyi vonatkozásairól számolt be. Községünk elmondhatja magáról, hogy méltóképpen emlékezett meg neves szülöttje világra jöttének tricentenáriumáról.