Szüreti felvonulás

2011. szeptember 24.

Szeptember utolsó hétvégéjének első napján ismét eljött az idei szüreti felvonulás és bál ideje. Az idei évben azonban a hagyományos, egynapos rendezvény az „Ipoly-mente és Európai partnerei a partnerségért – Kiarov 2011-2013.” pályázatának köszönhetően négyre bővült, melynek során 5 ország 13 települése nyerhetett betekintést a tradicionális „ludányi szüretibe”.

Az esemény első két napján zajlottak a hivatalos események, a résztvevők konferencia keretében tekintették át a térség lehetőségeit az Európai Unióban, a szakmai körút során megtekintették a község és a környező települések nevezetességeit. A felvonulás előtti napon, a vendégsereg betekinthetett a szüreti előkészületekbe, és egy disznótoros, élő zenés – mulatós estélyen megtapasztalhatták a palóc vendégszeretetet. Másnap, a cseh, lengyel, erdélyi- és felvidéki magyar vendégekkel egyetemben kezdődött meg a ludányhalászi szüreti felvonulás, mely öt megállót közbeiktatva járta meg a majd 5 km hosszú főutat.

Egész nap szórta ránk az áldott Nap a sugarait, kellemes idővolt aznap. Délután 13:30-kor indult a Horkáról a szüreti menet: a lovasok voltak az élen, majd őket követték a táncosok, a zenekar lovas kocsin. A vendégek végigvonatozták velünk a falut. A dobosok végigpattogtatták, a táncosok pedig megállás nélkül ropták! Végül, de nem utolsósorban a terményes traktorok zárták a sort. A falu végén a polgármesteri fogadáson többfogásos estebéd várta a felvonulás résztvevőit.

Akiben pedig még ezután is maradt fölös energia, az az este folyamán kezdődött szüreti bálon meríthette le magát teljesen. A rendezvény záró napján, istentiszteleten adott hálát a község a vendégekkel egyetemben, a rendezvény sikeres lebonyolításáért. Majdan a délután folyamán, a vendégsereg megindult a négy égtáj felé. Bízunk abban, hogy szép emlékekkel felvértezve, hazájukban továbbadják Palócország ezen szegletének jó hírét.