Szüreti felvonulás

2010. szeptember 25.

Szeptember 25-én reggel ismét nagy napra virradt Ludányhalászi népe: eljött az ősz, a betakarítások ideje, és ez egyet jelent a szüreti mulatság megrendezésével! A villanyoszlopokon újra ott lobogott a falu zászlaja, mint minden alkalommal, ha valamilyen ünnep van!

Szerencsére az időjárás is mellénk állt: aznap kegyes volt a természet és az évszakhoz képest kellemes idővel örvendeztette meg a szervezőket. Azon a bizonyos szombaton, délután 14:00-kor indult a Horka végéről a szüreti felvonulás.

A majd’ kilométeres hosszúságú menetben a lovasok voltak az élen, őket követték a zászlódobáló és majorett vendégcsoportok, a kisbíró, a gazda és gazdasszony kocsijai, a táncosok és a zenekar, és végül, de nem utolsósorban a traktorok sora zárta a díszes társaságot. A nyáron történt okokból kifolyólag, idén nem volt sok takarmány, amit a szüreti felvonulás során láthatott a sokaság, így a szervezők, emlékezvén a közelmúlt keserű történéseire, egy traktort megraktak sok-sok homokzsákkal, emlékezvén arra, hogy a „víz az úr”!

A népes sereg öt megállónál vitt jókedvet az érdeklődők közé. Az egyes állomásokon a kisbíró megemlékezett az elmúlt év történéseiről, majd a vendég fellépők után, a helybéli táncosok kápráztatták el tudásukkal a tisztelt publikumot. Mindeközben a díszes viseletbe öltözött képviselő testületi tagok mindenféle földi jóval kínálgatták az érdeklődőket.

A hosszú séta végén a falu első embere egy kiadós estebéddel látta vendégül a megfáradt résztvevőket a háza melletti udvarában. Ezt követően este 20:00-tól a helyi művelődési házban kifulladásig tartó batyus bálon pihenhették ki a nap fáradalmait a falu lakosai.